TLD Extensie

TLD staat voor “top-level domain”. De lijst met Internet top-level domain extensies bevat de complete lijst met top-level domains. EMD is exact match domain en BMD is de Broad Match Domain. Iets eenvoudiger, het is de naam die je in de browser invoert om jouw website op te vinden.

Top-level domains zijn de domeinen in de DNS root zone van de Domain Name System van het internet. Begrijp je..?
De DNS root zone is hierbij de hiërarchische naamruimte van het Domain Name System (DNS) van het internet. Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet wordt gebruikt om name van computers en haar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.
Makkelijk gezegd: De TLD extensie voor mijn website (kjenmarks.nl) is “.nl”. De TLD extensie is dus het laatste gedeelte van de domeinnaam van een website. In totaal zijn er ongeveer 1.500 verschillende TLD extensies waarvan er een enkeling niet meer beschikbaar is of er zijn er al een aantal bijgekomen.

Een aantal veelgebruikte TLD extensies zijn de volgende:

“.com”: Iedereen die een website maakt kan deze in .com maken. Deze komt voor in alle branches en ook bij non-profit organisaties. Deze TLD extensie is oorspronkelijk in het leven geroepen voor bedrijven die “for-profit” waren.
“.org”: Deze TLD extensie is oorspronkelijk gemaakt voor non-profit organisaties. Tegenwoordig wordt .org door allerlei bedrijven (die ook winst maken) gebruikt.
“.net”: Ook .net is een open TLD extensie wat betekent dat deze voor iedereen beschikbaar is. “.Net” is oorspronkelijk in het leven geroepen voor websites die als een “portaal” fungeren voor andere websites. Een soort doorgeefluikwebsites dus.
“.edu”: Deze wordt vooral gebruikt door Engelse hogere scholen. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.
“.gov”: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Amerikaanse overheid. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.

Voor de Nederlandse markt:

“.nl”: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Nederlandse bedrijven. Doe je vooral zaken in Nederland, dan zorg je ervoor dat je .nl domein gewoon actief en operationeel is. Ben je internationaal bezig? Zorg er dan voor dat je de lokale domeinnamen beschikbaar hebt en serveert, of dat je een generieke domeinnaam gebruikt zoals .com, .net, .nu, .io, .map etc. Er zijn veel varianten allemaal met hun eigen voordelen. Het is in ieder geval al lang niet meer zo dat TLD\’s aan landen zijn gekoppeld.

Impact TLD extensies op de SEO
De TLD extensie is een onderwerp van SEO waar veel speculatie in voorkomt. De grootste impact die een TLD extensie op een website heeft is wanneer deze land afhankelijk is. Bijvoorbeeld:
De TLD extensie voor Nederland is “.nl”. Een website die een TLD extensie “.nl” heeft zal minder goed in Duitsland ranken dan een website met de TLD extensie “.de”. Ook andersom geldt dit voor websites met een TLD extensie van “.de”. Deze zullen over het algemeen minder goed ranken in Nederland dan websites die worden afgesloten met “.nl”.

Heb je een vraag, stel ‘m gerust!

 

Laat je gegevens achter

Naam(Vereist)