Zoeken
Sluit dit zoekvak.

AMP Pagina’s

AMP staat in het Engels voor “Accelerate Mobile Page”. Accelerated mobile pages zijn pagina’s die het label “snel” vanuit Google krijgen. Doordat ze dit krijgen, krijgen ze tevens de voorrang op pagina’s die dit niet hebben. Het is niet duidelijke of het label “AMP” zelf een ranking factor is. Wel is het duidelijk dat de websitesnelheid van de mobiele versie van een pagina dit wel is.
Wat is AMP?
Accelerated Mobile Pages is een “open-source” standaard manier van coderen voor websites. Het doel van AMP is dat eigenaren van websites de mogelijkheid hebben om hun websites sneller mobiel vriendelijk (en snel) te kunnen maken.

De meeste websites zijn trager op mobiel dan op desktop. Dit komt doordat, wanneer een website is gemaakt voor desktop, deze vaak bronnen bevat die zwaar te laden zijn. Dit kan dan wel vrij gemakkelijk worden geladen door een desktop maar niet door mobiele telefoons. De meeste van deze elementen die gemaakt zijn voor desktop zijn zelfs onnodig voor mobiel. Hierdoor wordt de mobiele laadtijd vertraagd zonder dat het in de praktijk een geldige reden heeft.
AMP is opgestart om enkel de gebruikersvriendelijkheid van websites te verhogen. Tegenwoordig heeft Google de impact hiervan vergroot door dit ook een ranking factor te maken voor de Mobile-First Index.

Waarom is AMP belangrijk?
Heb je weleens op je mobiel naar iets gezocht binnen Google en op een website geklikt? Vond je dat dit snel gaat? Ik niet..

Zelfs op mijn desktop vind ik het vaak veels te traag gaan op het grootste percentage van de websites. Laat staan op mobiel. Om dit probleem op te lossen heeft Google AMP in het leven geroep. Het doel hiervan is om de websites, die misschien wel snel zijn op desktop (of niet), ook snel op mobiel te maken. De personen die hiervan de vruchten plukken zijn de zoekers binnen Google. De personen die de websites daadwerkelijk moeten gebruiken.

Wat betreft de makers van websites:

Ik zou zelf niet zo snel overwegen om AMP pagina’s te maken voor mijn dienstenpagina’s. De eerste indruk van de pagina is moeilijk opnieuw te creëren waardoor dit teveel tijd en energie kost voor wat ik ervoor terugkrijg.
AMP pagina’s zijn vooral in het leven geroepen voor websites die nieuws publiceren. Websites die content produceren en snel ook publiceren. Voor de overige websites zou ik wel, wanneer het grootste percentage bezoekers op hun mobiel zit, aanraden om voor de blog AMP pagina’s te maken. Dit zal de ranking hiervan goed doen en, wanneer je de uitstraling kunt optimaliseren, ook de conversies verhogen.

Heb je een vraag, stel ‘m gerust!

 

Laat je gegevens achter

Naam(Vereist)