Interne Links

In dit artikel vertel ik meer over interne links en wat voor impact ze kunnen hebben op de SEO van jouw website. Interne links zijn links die van één pagina naar een andere pagina binnen een website wijzen. Een voorbeeld hiervan zijn de links in het hoofdmenu van een website. Deze wijzen allemaal naar andere pagina’s binnen een website.

Interne links worden voor een aantal redenen binnen een website gebruikt:
– Ze maken het voor gebruikers mogelijk om binnen een website te navigeren;
– Interne links helpen met de bepaling van de hiërarchie van een website: Wanneer veel interne links naar een pagina wijzen betekent dit vaak dat dit een belangrijke pagina is.
– Ze helpen met het verspreiden van “link equity” door de website. Interne links geven SEO kracht door aan de volgende pagina waarnaar ze wijzen.

Interne links en SEO
Interne links worden veelal gebruikt voor het neerzetten van een website structuur  en het verspreiden van link equity. Hieronder leg ik uit op welke manieren interne links en SEO goed met elkaar samengaan.
De crawlers van Google moeten iedere pagina van een website langsgaan om de kwaliteit hiervan te beoordelen. De content van de verschillende pagina’s worden beoordeeld en geïndexeerd. Om de verschillende wegen door een website te zien zijn er interne links nodig. De crawler van Google gebruikt de interne links dus om van pagina naar pagina te gaan op een website. Wanneer een website erg toegankelijk is (veel kwalitatieve interne links heeft) is dit dus positief voor de crawler. Het is daarom belangrijk dat de toegankelijkheid van een website zowel voor de gebruiker als crawler.

Wanneer de crawler bijvoorbeeld op pagina “A” is gekomen van een website. En er zijn alleen interne links die wijzen naar pagina’s “D” en “E”. Dan kan de crawler niet naar pagina’s “B” en “C”. Wanneer dit het geval is zal Google nooit van het bestaan van deze pagina’s afweten. Laat staan dat hij deze pagina’s kan indexeren en laten ranken. Op deze manier mis je een groot gedeelte van je website in de rankings. Het is dus belangrijk dat iedere pagina die je wilt laten ranken ook daadwerkelijk een interne link krijgt.

Een manier van intern linken is te zien in de afbeelding hiernaast. Deze manier van intern linken is gedaan met zo min mogelijk interne links. Vanaf de homepagina wordt er naar een aantal pagina’s gewezen. Vanaf deze pagina’s wordt er weer gewezen naar dieperliggende pagina’s. Op deze manier wordt de link equity (ranking power) door de hele website geduwd. Hierdoor wordt de ranking potentie voor iedere pagina gestimuleerd. Deze structuur wordt op veel grote websites gebruikt (een voorbeeld is Amazon.com).

Wanneer deze structuur wordt aangehouden is dit niet alleen goed voor de SEO. Het is voor de gebruiker die op de homepagina aankomt erg makkelijk om te vinden waar hij of zij naar op zoek is.

Interne links: Ankerteksten
Om de interne links van een website overzichtelijk en duidelijk te houden moeten de ankerteksten slim worden gebruikt. Ankerteksten zijn de namen waaronder de hyperlink naar een andere pagina zich bevindt.
Dus: Wanneer ik een link naar mijn artikel over SEO & SEA wil plaatsen, dan gebruik ik ook SEO & SEA als ankertekst.

Op deze manier weet de bezoeker van mijn website precies waarnaar hij wordt gestuurd. Daarnaast is het goed voor de zoekmachines om erachter te komen waar een pagina over gaat. Wanneer er meerdere ankerteksten met dezelfde naam naar een artikel wijzen, is dit een bevestiging voor Google dat de tekst daadwerkelijk over dit onderwerp gaat.

Afsluitend
Gebruik interne links om de toegankelijkheid van jouw website te verbeteren. Het is een manier voor crawlers en gebruikers om gemakkelijk de website te ontdekken. Het is zowel voor de gebruikersvriendelijkheid als SEO handig om goed te gebruiken. Maak daarnaast ook slim gebruik van de ankerteksten voor interne links. Hiermee laat je aan de crawler en gebruiker zien waar de pagina waarnaar je verwijst over gaat.

Heb je een vraag, stel ‘m gerust!

 

Laat je gegevens achter

Naam(Vereist)