Zoek
Sluit dit zoekvak.

Disavow Backlinks

Het disavowen van backlinks is een veelgebruikte manier door SEO specialisten om spam tegen te gaan. In dit artikel ga ik verder in op wat disavowen van backlinks is, waarom het wordt gebruikt en wanneer dit wordt gedaan.

Wat is backlinks disavowen?
Goede, relevante en kwalitatieve backlinks zijn een enorm belangrijke ranking signaal voor Google. Websites gebruiken dit om aan Google te laten zien dat er over hun content wordt geschreven. Het laat Google zien dat een website dominant is binnen een branche of niche.

Daarentegen: Backlinks die als spam worden aangemerkt door Google hebben juist een negatief effect op de SEO. Het kan, wanneer een website het erg bont maakt, zelfs leiden tot een penalty van Google. Dit betekent dat een website bijvoorbeeld een lagere ranking op bepaalde zoekwoorden krijgt. Voor veel bedrijven is dit het einde van hun “SEO avontuur”.

Wanneer een SEO specialist een backlinkprofiel analyseert en spam backlinks tegenkomt kan hij of zij ervoor kiezen om deze te disavowen. Feitelijk is het disavowen van een backlink tegen Google vertellen dat ze deze backlink niet moeten meenemen in hun beoordeling van de website. Ondanks een disavow kan Google er alsnog voor kiezen om de backlink hierin mee te nemen. Je kunt het beter zien als een “sterke suggestie” dan een “opdracht” aan Google.

Wanneer een backlink een disavow krijgt kan een penalty worden voorkomen.

Wanneer moet een backlink een disavow krijgen?
Geen één website zal ooit een penalty krijgen door één enkele backlink. Dat kan ik je beloven. Het is altijd het backlinkprofiel dat hiervoor zorgt. Dit zijn dus altijd meerdere backlinks van websites met een zeer lage kwaliteit of relevantie.

Om het beste uit te kunnen leggen wanneer een backlink een disavow moet krijgen zal ik onderstaand een aantal kenmerken van een zwakke backlink geven:

– De website waar de backlink op staat is niet relevant: De website waar de backlink op staat bevindt zich in een andere branche of niche.
– De website waar de backlink op staat stuurt duizenden backlinks naar allerlei websites.
– De website waar de backlink op staat heeft zelf een erg zwakke SEO.
– De pagina waar de backlink op staat gaat niet over het onderwerp van jouw branche of niche.
– Een website stuurt duizenden backlinks naar jouw website (heeft bijvoorbeeld een link naar je website in de footer gezet).

Dit ziet Google in veel gevallen als spam. Om zover te gaan om een backlink te disavowen moet de backlink aan een aantal van bovenstaande “criteria” voldoen.

Heb je een vraag, stel ‘m gerust!

 

Laat je gegevens achter

Naam(Vereist)