Duplicate content

Duplicate content is letterlijk uit het Engels vertaald dubbele content. Dit houdt in:
Bevat één van je pagina’s content die ook op een andere pagina (binnen of buiten jouw website) is gepubliceerd.
Wanneer dit het geval is kan dit een negatief ranking signal afgeven aan Google. Google controleert hier nauw op omdat ze alleen unieke en kwalitatieve content in de zoekmachines willen hebben. De zoekmachines zijn oorspronkelijk gemaakt om gebruikers zo snel en goed mogelijk te voorzien van een antwoord op hun vragen. Wanneer de index van Google veel dubbele content bevat is dit onmogelijk. Ook kun je voor veel duplicate content een penalty vanuit Google krijgen. Wanneer je het werk van iemand anders kopieert en klakkeloos overneemt op jouw website wordt dit vaak harder bestraft dan wanneer het binnen een website gebeurt.

Interne duplicate content

Duplicate content komt vaak binnen een website door technische redenen voor. Wanneer een website bijvoorbeeld zowel zijn http versie als https versie live heeft staan. In dit geval is de website al compleet gedupliceerd waardoor er serieuze problemen binnen de zoekmachines kunnen ontstaan. Ditzelfde kan ontstaan wanneer de website zowel zijn WWW. Als Non-WWW. Versie live heeft staan.

Wat vindt Google hiervan?

In veel gevallen is duplicate content ontstaan door een interne technische fout. Google is vrij coulant hierin en laat in veel gevallen simpelweg één van de versies zien. De versie die Google denkt dat goed is wordt dan het hoogste getoond voor het zoekwoord waarop deze wilt worden gevonden.

Echter, in sommige gevallen kan Google niet precies onderscheiden welke pagina hoger moet worden getoond. In dit geval wordt de pagina met de meeste autoriteit (lees: Hoogste page rank) getoond. Dit is in veel gevallen niet exact de pagina dit de eigenaar wilt laten zien op het zoekwoord in kwestie.
Ondanks dat een website veel duplicate content bevat kan deze alsnog hoog ranken.

Een oplossing voor de pagina’s die duplicate content bevatten is het juist gebruiken van de “canonical tag”. Hiermee wordt er een in feite aan Google verteld welke pagina hoger moet ranken. Zo weet je zeker dat de juiste keuze wordt gemaakt en de juiste pagina hoger in Google staat.

Scroll naar top
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten